Започва шестото масово измиране на видовете на Земята?

“ Учените предупреждават, че много видове  може скоро да изчезнат, тъй като на планетата се очаква шесто масово измиране“ – пише Daily Mail.

По-рано Земята е преживяла пет масови измирания, най-лошото от които е настъпило преди 220 милиона години, когато са изчезнали 96% от  морските видове и 70%  от сухоземните.

Сега учените смятат, че изменението на климата , в съчетание с унищожаването на естествените местообитания и миграцията на животните в нови области,  ще доведе до изчезването на много животински видове , пише Сара Грифитс .

Междуправителствената експертна група по изменение на климата съобщи през 2007 г. , че рискът от изчезване на 20-30 % от растителните и животински видове, ще се увеличи, ако глобалното затопляне продължи. Елизабет Колбърт, научен наблюдател в The New Yorker , в книгата си „Шесто Изтребление“ изследва какво се случва, когато скоростта на изчезване  се ускорява.

В интервю за The Washington Post, тя казва, че за човека е  неестествено да наблюдава  изчезване на който и да е  вид през целия си живот. Дали сегашната ситуация е масово измиране или е само ускоряване на скоростта на изчезване, е спорен момент, казва Колбер.

Според нея, химическият състав на океаните, може би, е  най -важният фактор за постепенното засилване на  масовото измиране . Една трета от въглеродния диоксид, отделян  във въздуха от хората, попада в океана.

„A най-ужасните кризи с измирането  в историята , са свързани с промени в химията на океаните“ – казва тя.

Източник : Daily Mail

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *