Общата маса на рибата в океаните се оказа 10 пъти по-голяма от очакваната

Общата биомаса на рибата в океаните е 10 пъти по-висока от очакваната,  поради неочаквано големия брой  морски риби, живеещи в така наречената „зона на здрача“ –  на дълбочина 200-1000 метра, твърдят океанолози в списание Nature Geoscience.

„Експедицията  Malaspina ни предостави уникална възможност за оценка на броя и масата на рибата в „Зоната на здрача “ на океана. До този момент ние можехме да оценяваме само биомасата , използвайки тралове. Оказа се, че повечето от рибата вижда мрежата и да я избягва, което прави тези оценки неправдоподобни“- заяви Carlos Duarte от  Средиземноморския институт в Майорка (Испания ) .

Duarte и колегите му са взели участие в околосветската  океанографска експедиция Malaspina, проведена от Националния изследователски съвет на Испания през 2010 година. Целта на експедицията била да се проучи видовото разнообразие в световния океан и оценката на общата биомаса на рибите, живеещи в него . За да направят това, изследователите използвали специален сонар, който е  състояние да „освети “ морската вода на дълбочина един километър .

Като цяло, експедицията на Дуарте и колегите му, изминала  около 32 000 морски мили, като учените непрекъснато събирали данни с помощта на сонар и традиционните методи за оценяване на рибата. Чрез комбиниране и анализиране на информацията, учените с изненада открили, че биомасата на рибата в “ Зоната на здрача“, и в океана като цяло, е 10 пъти повече от цифрата 2 хиляди милиона тона, която  бе съобщена  от техни колеги в списание Science през 2009 година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *