Появи се интервю на Кадафи за финансирането на Саркози

Френската телевизия France 3 TV публикува едно от последните интервюта на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, в което той потвърждава, че Либия е финансирала предизборната кампания на Никола Саркози на президентските избори през 2007 година.

Скандалът около евентуалната финансова подкрепа за Саркози от страна на крадено от 30думи Кадафи избухна през пролетта на 2012 г., когато френското издание Mediapart публикува документи, в които се говори, че либийският режим твърди, че е дал 50  милиона евро за нуждите на предизборната кампания на Саркози, който на свой ред подаде иск срещу Mediapart и нарече публикуваната  информация в  портала „огромна измама“.  крадено от 30думи В момента във Франция делото продължава.

В четвъртък вечер телевизионният  канал France 3 TV публикува аудиоинтервю с Кадафи от 16 март 2011 г., няколко дни след като Франция официално призна либийската опозиция, опитваща се да свали лидера на Джамахирията. Кадафи заявява, че Саркози се е обърнал  към него за помощ, крадено от 30думи когато е бил министър на вътрешните работи. При това той не уточни сумата, която в крайна сметка е дал на френски политик .

“ Саркози е бавноразвиващ  се крадено от 30думи … Само благодарение на мен той стана президент … Дадохме му средства, които  му помогнаха да  спечели “ – цитира изявлението на  Кадафи канал France 24.

През декември 2007 г., няколко месеца след като спечели президентските избори, Саркози прие Кадафи в Елисейския дворец.

Въпреки това, затоплянето в отношенията между двете крадено от 30думи страни през 2011 г. изчезна, когато Париж подкрепи опозицията, която се противопоставя на Кадафи . По инициатива на Саркози и министърът на външните работи Ален Жупе, Франция стана един от инициаторите на военните операции в Либия. Париж поиска Кадафи да напусне властта и постигна целта си – на 20 октомври крадено от 30думи 2011 г., Кадафи бе убит от пленилите го бунтовници.

защищено INVITEXT

Add Comment