Учени: Земята ще стане необитаема след 1,5 милиарда години

Човечеството ще бъде принудено да напусне Земята заради високата температура

earth

Учените , работещи в Лабораторията за атмосферни изследвания и космоса в Колорадо са изяснили, че  Земята ще остане обитаема  поне още 1,5 милиарда години. Съответният доклад бе публикуван в списанието на американския географски съюз Geophysical Research Letters .

Изследователите са създали компютърен модел , симулиращ естествените процеси на Земята, включително  атмосферата , океаните и земната повърхност. Те допускат, че температурата на Слънцето ще се увеличава  с 1% на  всеки 110 милиона години . По този начин, след 1,5 милиарда години средната температура на Земята ще достигне 40 градуса по Целзий (15 градуса днес) .

Моделът показва, че тази температура ще е достатъчна  за да стане нашата планета неподходяща за живот и ще заприлича повече на сегашната Венера. Например, в един от етапите  Арктика ще заприлича на  тропиците, а  дъждовете ще валят непрекъснато по цялата планета заради постоянните изпарения от океаните .

Учените признават, че техният модел не отчита глобалното затопляне, наричайки този фактор незначителен. Предишните изследователи се позовавахa на по-прост модел и даваха на Земята не повече от 650 милиона години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *