Грубият натиск на политическа партия „Зелените“ и нейните креатури  „За да остане природа в България” и „Асоциация на парковете” срещу  една българска община, в този случай Царево, е  особено отвратителен на фона  на тоталната разруха, безработица , мизерия и демографски срив  в страната. Още повече, че  той се провежда от  хора и организации, спечелили  десетки милиони лева от нагласени  обществени поръчки за броене на птици,  делфини, лалугери и  червеногуши гъски.

Заблуждаването на обществото за някакво желание за защита на природата е основен инструмент на тези организации.  Изпитан техен  приом  е да прикриват политическите си цели зад граждански позиции и протести. Цялата им яростна кампания е насочена срещу желанието на местната власт и на хората от община Царево чрез законен документ – Общо устройствен план да регламентират и да привлекат инвестиции за развитие на този район от Югоизточна България.

Регионът на Странджда е един от  най- обезлюдените  райони в България.  Дори скъпият проект на  Политбюро   на ЦК на БКП  „За ускорено социално-икономическо развитие на селищните системи от 4 и 5-ти функционален тип от граничните райони на Странджанско-Сакарския край „ не  помогна.  Демографският срив и упадъкът  днес са безусловни. Цеховете и заводи, построени  от  „Странджа- Сакар република на младостта“  са  превърнати в руини. Приемането на общи устройствени планове  е възможност  за  създаването на прозрачна, предвидима  среда за инвестиции.  Ето защо, всяка политическа  партия  и неправителствена организация  трябва да уважат  законосъобразните решения на местните власти   и тяхната инициатива  за самоуправление.

Общият устройствен план на Царево е напълно легитимен документ, приет от Общинския съвет.   Кампанията срещу  Царево и решението на ВАС е недопустима и непочтена , защото съгласно българското законодателство и  Орхунската конвенция  приетите общи устройствени планове на общините  са необжалваеми.  И това е напълно обяснимо, защото в противен случай, всеки  недобросъвестен  български гражданин или някоя от  3 5000 български НПО, могат да обжалват  тези планове и никъде  никога нищо да не се случи.

Нашето законодателство   предвижда  решенията за приемане на общи устройствени планове на  общините, гласувани от Общинските съвети, да са необжалваеми. Освен в Закона за устройство на територията тази разпоредба се съдържа и в  Специалния закон за Устройство на българското Черноморие . У нас съществува разделение на властите  и как ще се развива община Царево зависи от местната власт  и хората, които са я избрали.

Не е работа на политически партии и меркантилни зелени организации да използват желанието за развитието и просперитета на  общините за  политически цели. Публично достояние е, че вплетените   зелени организации и партия „Зелените“  не се интересуват от защитата  на природата и околната среда, а  се интересуват от печеленето на обществени поръчки  чрез  натиск с подобни мероприятия и механизми.

Превръщането на една  част от България  в пущинак,  може би е продиктувано от желанието на ПП „Зелените“   за  легализиране  и декриминализиране на  отглеждането на канабис, което беше част от предишната им предизборна кампания през 2013. ( прилагаме  предизборен плакат)

ze

 

ПП Партия на зелените

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.