Мъж – това вече е остаряло понятие

    Писателката  Хана Росин, автор на „Краят на мъжете“, изброява на страниците на Time, пет признаци за това, че ерата на мъжете  приключва сега.

    Росин привежда красноречив, по нейно мнение, цитат – признание на кмета на Торонто: “ Да, случва,   аз бях в състояние на пиянски ступор“.

    Авторът веднага обяснява, че мъжете са остаряло явление не буквално: “ Например, ние засега не знаем как да се произвеждат сперматозоиди без живи мъже“.  Но Росин казва: мъжете в традиционния смисъл на думата вече са в миналото- „Мислещи , че властта е тяхно право,  а лидерството – тяхно предназначение, самоуверени, озадачени от всичко, което не им харесва“.

    Днес , след повече от сто години икономически революции и няколко десетилетия рецесия (според автора), стана ясно : картината на света , където мъжете ловуват бизони, а жената се занимава с децата и с домашна работа, вече не отговаря на действителността.

    Росин изброява признаците на “ остаряването“ на традиционните мъже.

    1. „Мъжете търпят неуспехи на работното място“ – казва тя. Индустриалната икономика се измества от икономиката на услугите и информацията, но на мъжете им е трудно да се адаптират към промените. Днес в САЩ средният доход на неомъжените жени под 30 години – е по-висок от този на техните връстници от мъжки пол.

    2. Изчезва традиционното домакинство, което се държи на плещите на работещия мъж . „За първи път в историята  жените се омъжват за мъже с по-лоши перспективи , отколкото са техните“ – обяснява авторът. У  40% от двойките в САЩ жената печели повече от мъжа. Все повече и повече са самотните майки. Жените заемат отговорни позиции .

    3. Край на ерата на мъжете се наблюдава в работническата и средната класа. В работническата класа в САЩ мъжете губят работата си и желанието да станат бащи, а жените правят всичко сами. В области, които преди това са били бастиони на добрите стари ценности тип  „мачо“ , възниква истински матриарх“.

    4. „Мъжете са загубили монопола си върху насилието и агресията“ – казва авторът . Жените стават все по-агресивни в добрия  и лошия смисъл: отиват на война, попадат в затвора, бият се.

    5. “ Сега дори мъжете са загрижени за окосмяването на тялото си“ – казва авторът, позовавайки се на модата за епилация .

    Росин бърза да обясни, че остаряващо – не означава „безполезно“ . След появата на двигатели с вътрешно горене велосипедите остаряха, но ние все още използваме велосипеди, ако желаем.

    “ Ние не трябва да правим евнуси мъжете. Можем да защитим тези аспекти от характера на мъжа, които ни харесват, но да поправим това, което не дава на мъжете да прогресират “ – заключава авторът .

    Росин мечтае за свят, в който никой няма да помисли сина и,  разхождащ се през деня с децата, за безработен или неудачник.

    Източник : Time

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *