Румънският премиер Виктор Понта отказа да се срещне с американски специален представител

    Ponta_45Румънският премиер Виктор Понта е напуснал страната в неизвестна посока. Тази информация бе представена на журналистите от вицепремиера Ливиу Драгня, коментирайки отказа на ръководителя на правителството да се срещне със специалния представител на САЩ Виктория Нуланд, която пристигна в Букурещ.

    В официалната работна програма на премиера няма никакви  чуждестранни посещения, обаче Драгня, отговаряйки на въпрос, защо  Понта не се среща с американския заместник държавен секретар,  заяви, че той е напуснал Румъния, и „е възможно с официална визита“, но в неизвестна за вицепремиера посока.

    Същия ден в социалните мрежи се появи  запис на премиера с поздравления към журналиста Михай Гадя, и беше установено, че прессекретарят Мирел Палада е в Австрия в ски курорт, но дали е там и самия Понта,  остава неизвестно.

    Визитата на американският заместник – държавен секретар в Румъния, бе помрачена от язвителни коментари в медиите и изявленията на двама съветници на премиера, че върховенството на САЩ  в страната и отношението към Румъния, като към колония, е неприемливо.

    Преди това  от администрацията на Виктор Понта заявиха, че премиерът е „прекалено зает“ и не може да се срещне с американския дипломат. Нуланд ще проведе разговори с външния министър Тит Корлецян и с президента Траян Бъсеску, а също и ще се срещне с представители на гражданското общество.

    По материали на Adevarul и  Ziare

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *