Мислите, че ЕС е полезен за Източна Европа? Вижте България

Този декември се оказа взривоопасен за Киев.  Украинците излязоха на улиците с искания към техния президент  да сключи  споразумение с Европейския съюз. Те се надяваха , че това споразумение някак си ще отчужди Украйна от Русия и ще  осигури възможност за икономически просперитет на страната.

Въпреки това, европейската интеграция не винаги е придружена от процъфтяваща  икономика. Kaто предупреждение за Украйна може да послужи съдбата на България.  Присъединилата се към Европейския съюз през 2007 г. България,  продължава да страда от същата корупция , политическа нестабилност и икономическа стагнация, от които Украйна иска да бъде спасена.

Миналия месец започналите  протести срещу Парламента български студенти,  издигнаха в  Софийския университет плакат с трите най-важни, по тяхно мнение, дати, в най-новата история на България :  1968 , 2007 и 2013 . През 1968 г. Източна Европа бе обхваната от студентски протести срещу съветското господство,  през 2007 г.  България се присъедини към Европейския съюз, а през 2013 г., както се  надяват студентите , тя  трябва да се отърве окончателно от корупцията , която я  прави най-бедният член на ЕС.

„Тук няма работни места за младите хора“, – ми казва  23 -годишната студентка Любомира Костова, когато през ноември отидохме до сградата на парламента, а предишните протести принудиха предишното правителство да подаде оставка.

Есенните демонстрации бяха възобновени , но този път  срещу дошлата на власт Социалистическата партия – след поредица от решения и назначения на правителството стана ясно, че управляващият елит продължава да ограбва  националните ресурси на страната . „Няма значение кой командва, всички те работят за едни и същи хора – богатите“ – допълни Костова.

Никой не очакваше такова нещо. През 2007 г. , когато България се присъедини към Европейския съюз , политиците и избирателите разглеждаха това  като завършването на един дълъг път към съвременността. „Днес тържествува историческата справедливост, защото българите винаги са били европейци по дух и самоопределение “ – каза президентът на България, говорейки в  в деня, когато страната бе приета в ЕС.

В  Украйна сега цари същото настроение. „Европа е начин за излизане от хаоса , в който се намираме, спасението от властващата  корупция“ , – заяви пред Reuters украинският адвокат Андрей Добролет.

Въпреки това, в България все още е широко разпространена корупция от същия вид, поради която  Украйна е потънала дълбоко в дългове. Държавата все още е управлявана от една група от олигарси, чиято власт датира от времето на Съветския съюз. Медиите са собственост на няколко могъщи корпорации, заставящи критиците да мълчат, а над 20 % от населението живее под прага на бедността.

„Системата не е порочна, тя  просто се разяжда от корупция – ми каза българският студент по право Йордан Цалов, показвайки насиненото си от полицията око, по време на протести срещу Парламента. – Системата е добра, но ние се нуждаем от хора с морал“ .

Членството в Европейския съюз също така улеснява миграцията между държавите -членки, което от своя страна води до постоянен отлив на млади хора от България. Много се устройват на  нископлатени работни места в сектора на услугите в други страни.

Образованите българи търсят подходящи за квалификацията им  работни места в страни като Германия и Швеция. Самият Европейски съюз също смята за мрачни икономическите перспективи за България, тъй като като емиграцията намалява данъчните приходи.

Застоят в икономиката  също така помогна да се върнат на политическата сцена екстремистки политически партии, които призоват за дискриминацията на българите от турски произход и сирийските бежанци.

Както се вижда от ситуацията в България , споразуменията  с Европейския съюз не винаги са благодат. Докато Западна Европа продължава бавно да се възстановява  след бюджетната кризата, Източна Европа, притисната между Европейския съюз, в който управлява Германия, и Русия , отново се хлъзга към бедността.

Тези „междинни“ страни са принудени да се справят едновременно със собствените си дългове и да изберат едната от двете страни, но никоя от тях не предлага справедлива сделка, която би могла да подобри перспективите за обикновения източноевропеец.

Със съкращения: http://www.newrepublic.com/article/116035/bulgarias-european-union-membership-has-hurt-country

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *