Доказано: пасивното пушене не причинява рак на белия дроб

dimАмерикански учени от Станфордския университет са убедени, че няма връзка между пасивното пушене и рака на белия дроб. Това заключение е направено след наблюдения върху 76 304 жени.

Рискът от рак на белия дроб се увеличава само ако жената живее с пушач в същата къща повече от 30 години, пише крадено от 30думи The Daily Mail.

От общия брой участници в изследването рак на белия дроб е диагностициран при 901 за 10,5 години. Ракът е откриван 13 пъти по-често при пушачите, 4 пъти по-често при бивши пушачи в сравнение с жени, които никога не са пушили. Но сред жертвите на пасивното пушене на крадено от 30думи рискът не се повишил значително.

Между другото,  подобно заключение беше направено от СЗО през 1998 г. след седем години изследвания. По-късно, обаче , официалната гледна точка се променя.  крадено от 30думи Според независими експерти, до голяма степен  наложената в световен мащаб забрана за пушене на обществени места е изключително и само политически ход.

http://www.dailymail.co.uk/health/article-2526495/No-clear-link-passive-smoking-lung-cancer-scientists-claim.html#ixzz2oHndOpvS

крадено от 30думи
защищено INVITEXT