В САЩ вече ще се произвеждат само екологични куршуми

    BulletСАЩ спират производството на оловни патрони за леко стрелково оръжие. Преди нова година последният завод в страната за производството им в Мисури трябва да бъде затворен по заповед на федералната агенция за защита на околната среда.

    Коментирайки тези планове, Fox News отбелязва, че в американската армия преходът към така наречените  „зелени“  боеприпаси е започнал през 2010 г.  и трябва да приключи към 2018 г.,   но, например, патроните  за пушката М – 14, още от нова година вече няма да съдържат олово.

    Покупките на този метал само за нуждите на американската армия  в следващите пет години ще бъдат съкратени с близо 4 хил. тона. Вместо олово ще се използва мед.

    Това струва значително по-скъпо. Разликата в разходите за  съответните военни поръчки може да достигне около $ 20 милиона.  Освен това  експертите предупреждават, че увеличеното търсене на мед от военните, ще  доведе поскъпване на метала, който има широко приложение в различни цивилни сектори , по-специално за производство на  потребителска електроника и кабели.