“ Шокиращи“ прогнози на икономисти превърнаха ЕС в СССР

    През 2014 г.  Европейският съюз може да наложи задължителна такса на всички, които държат в  банковите си сметки повече от 100 хиляди долара, което в крайна сметка ще превърне ЕС в  тоталитарен алианс с ниско ниво на защита на собствеността като в СССР. Това се посочва в „шокираща“ прогноза (.pdf) на специалистите от  Saxo Bank, която традиционно се прави преди Нова година.

    В „шокиращите“ прогнози има 10 предсказания. По-специално в  Saxo Bank предполагат, че мнозинство в Европейския парламент ще имат политическите партии, противопоставящи се на единството на Европа. В допълнение  банкерите смятат, че Япония може да откаже да обслужва държавния си дълг, като просто го „занули“, а  във Франция местният фондов индекс ще се срине с 40 процента.

    Другите прогнози на  Saxo Bank са за рецесия в Германия , дефлация в САЩ,  девалвация с една четвърт  на няколко валути на развиващите се страни (Бразилия, Индия , Южна Африка , Индонезия и Турция), спад на акциите на няколко технологични компании в САЩ (Amazon , Netflix , Twitter, Pandora Media и Yelp) , и намаляване на цената на суровия петрол тип Брент до $ 80 за барел (в момента – около $ 110).

    „Шокиращите“ прогнози  на Saxo Bank не означава, че в тях вярват дори и експертите на банката. Вместо това, те трябва да се приемат като шега, която се основава на тенденциите, наблюдавани през 2013 година. Така например предсказанието на превръщането на ЕС в СССР се основава на „подстригването на депозитите“ в Кипър:  в началото на 2013 г. Кипър бе принуден да замрази средствата в сметките, в които има  повече от 100 хиляди евро,  в рамките на антикризисната програма .

    В прогнозите на Saxo Bank за  2013 г. се казваше, наред с другото, че германският фондов индексът  DAX ще спадне с една трета (в действителност, той дори нарасна), петролът ще поевтинее до 50 долара, а компании като Sharp , Panasonic и Sony ще бъдат национализирани.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *