Експерти: витамините на таблетки не само не помагат, а и вредят

    vitamin„Витаминните добавки – това почти винаги е загуба на пари, без каквито и да било ползи за здравето – пише  The Times. Това е заключение на група експерти, които  са анализирали данните на задълбочени изследвания, с участието на половин милион души.

    Съобщавайки за „прекратяване на делото“ за витамини и минерални добавки, приемани от една трета от населението на Обединеното кралство,  изследователи от Medical School в Университета Джон Хопкинс и Университета на Уоруик заявиха, че натрупаните доказателства сочат, че „допълнението към диетата на възрастни,  получаващи пълноценна храна … няма очевидни предимства и може дори да нанася вреди“.

    Един от учените също така предполага, че компаниите , които продават хранителни добавки във Великобритания за повече от   650 милиона лири на година, създават фалшива тревога, за да предложат ненужно лечение .

    Изявлението на академиците съвпадна с едновременната поява на три научни статии. Едната от тях е анализ на 24 предишни проучвания, включващи 450 000 души, които не са показали положителен ефект на витаминните добавки върху смъртността . Втората  изследва ефектите на добавките върху когнитивното увреждане на 6 000 възрастни мъже . Подобрения не са наблюдавани в продължение на 12 години. Трето проучване е наблюдавало 1 700 мъже и жени със сърдечни заболявания, за около пет години,  и е установило, че няма полза за тези, приемащи добавките.

    Учените твърдят, че доказателствата са очевидни при   сравнението си. Те са написали в  Annals of Internal Medicine,, че използването на повечето добавки е ненужно и трябва да се избягва. „Тези витамини не трябва да се използват за предотвратяване на хронични заболявания“ – отбелязват те.

    Изследователите смятат, че диетата на населението на западните страни е самодостатъчна, освен в някои конкретни случаи. В частност във Великобритания Националната здравна служба препоръчва на жените , които се опитват да забременеят фолиева киселина, а на възрастни хора и деца под пет години – Витамин D, но счита , че повечето от другите добавки са ненужни.

    Източник : The Times

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *