Четенето на хороскопи вреди на здравето

horoskopНа пръв поглед, астрологията може да изглежда като безобидно увлечение. Въпреки това, ново  проучване е установило, че постоянното проследяване на зодиакалния  знак има отрицателно въздействие върху човешкото здраве. Тези, които четат ежедневно хороскопа си са по-склонни към импулсивно поведение (в случай на отрицателни прогнози) . Това е така, защото такъв крадено от 30думи човек е в очакване на лоши събития, пише The Telegraph.

Според проучване, проведено от Университета на Южна Каролина и Университета Johns Hopkins в Балтимор , тези, които предполагат, че съдбата им може да се промени,  са били по- склонни към хаотично вземане на решение,  поради лоши прогнози. Интересното е, че крадено от 30думи дълго време се е смятало, че четенето на хороскопа  може да подобри настроението и да насърчи  човек към самоотвержени  действие. Само че  учените установили обратен ефект.

В проучването,  на  доброволците се представяла негативна перспектива и били помолени да избират между вечерно парти или почистване на къщата. Тези, които  избрали  почистване, крадено от 30думи учените определили като по- разумни. След като прочитали негативната си перспектива, доброволците били по-склонни да изберат парти. Резултатите изненадали  експертите, защото те очаквали, че участниците ще изберат почистване, за да   предотвратят нежелано събитие, което се предсказвало в хороскопа .

“ Ние предполагаме,  че за хората, които смятат, че могат крадено от 30думи да променят съдбата си, отрицателната прогноза може да ги накара да опит  да подобрят съдбата си.  Нашите резултати показват , че четенето на неприятни прогнози всъщност има обратен ефект върху човека“ – казват авторите . Те установили, че тези, които вярват , че всичко е предопределено и нищо не може крадено от 30думи да се промени, просто се съсредоточавали върху предстоящия ден.

Предишни изследвания са показали , че 37 % от мъжете и жените  четат своите хороскопи, преди вземането на важни решения.

Изследването е  публикувано  в  Journal of Consumer Research.

защищено INVITEXT

Add Comment