Най-богатият норвежец ще дари цялото си богатство за благотворителност

    tunНай-богатият норвежец – милиардерът Олав Тун (Olav Thon) – реши да дари състоянието си за благотворителност. Това бизнесменът заяви по телевизионния канал TV2. Tун , който няма деца, възнамерява да създаде фонд от 26 млрд. крони (4.25 милиарда долара).

    Новата организация ще използва средствата от групата Olav Thon за финансиране на научни изследвания в областта на математиката, медицината, и за благотворителни проекти. Според Тун, фондът ще отпуска около 50 милиона крони годишно.

    Желанието си  да даде своето богатство за благотворителност,  милиардерът  обяснява с това, че той  вече е на  90, а не може да отнесе  парите „със себе си“. „Мисля, че е по-добре да се даде сега, докато аз все още мога да участвам в управлението [на фонда]“.

    Според версията на списание  Finansavisen, Олав Tун е на второ място в списъка на най-богатата норвежци със състояние в размер на 27.7 милиарда крони ($ 4.5 милиарда). Въпреки това, много хора вярват, че  бизнесменът е лидер, тъй като номер едни  в класацията,  Джон Фредериксен (с 90 милиарда корони ), по-рано замени  гражданството си с кипърско,  заради високите данъци.

    Tун , напротив, винаги е подкрепял плановете на правителството за увеличаване на данъците в Норвегия. Предприемачът е един от най-големите данъкоплатци в страната.

    Олав Tун, известен заедно и с това, че винаги носи червена шапка, е заработил своето богатство сам. Той  притежава хотели , офис сгради, търговски площи. Своята първа сграда е купил през 1951 г. на 28 години. Бизнесменът многократно е заявявал, че е горд от успеха си и с размера на данъците, които плаща.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *