Posted inБез категория

Половината МКС замръзна

mksНа Международната космическа станция се е развалила охлаждащата система, поради което  не работи оборудването в американския сегмент на станцията.  Ако не се отстрани аварията софтуерно, МКС  ще трябва да се ремонтира в открития космос .

Както беше съобщено от НАСА,  автоматично се е изключила помпа в една от двете външни системи за терморегулиране. Дефектът може да е предизвикан заради проблем с клапана за управление на потока с амоняк в  системата за охлаждане. Тъй като контурът, по който циркулира амоняка е започнал да замръзва, той е изключен, а за охлаждане на всички системи и модули, се  използва  вторият контур. Но той не може да се справи с натоварването.

“ Екипажът не е изложен на опасност“ – цитира CNN официалния представител на НАСА Josh Byerly . Той добави, че станцията има нужда от ремонт. За установяване на причините и за да се избере метод на ремонта,  на НАСА и трябва денонощие. Според него, ако проблемът не може да бъде решен софтуерно, астронавтите ще трябва да излязат в космоса, и тогава за отстраняване на повредата ще са необходими от 7 до 14 дни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *