НАСА пусна видео със смените на магнитните полюси на Слънцето

    NASA пусна визуализация на измененията на магнитните полета на Слънцето от януари 1997 г. до декември 2013 година. Пурпурните линии са отрицателните, зелените – положителните. Сивите линии показват областите с локални отклонения. Магнитните полюси на Слънцето се сменят на всеки 11-12 години и определят това, което се нарича слънчев цикъл .

    Визуализация показва как всеки фрагмент от линии пълзи към противоположния полюс, правейки полярен кръговрат. След това те преминават по обратния път, завършвайки магнитния слънчев цикъл. В разгара на всеки такъв кръговрат, слънцето преминава през най-активните си периоди, по време на който има голям брой огнища, петна и коронарни изригвания.

    Следващата смяна на полюсите, според НАСА, трябва да се случи в близко бъдеще. Може би дори преди края на годината: през август учените са посочили това ще се случи до три – четири месеца .

    „Днес има хипотеза, че причината за тази смяна е своеобразен генератор, който работи във вътрешността на Слънцето. Там, на дълбочина от около 700 000 км, се намира плазма – силно йонизирано вещество, където се генерират магнитните полета.

    Слънцето се върти около оста си и в периоди на смяна на полюсите, на екватора веществото се движи по-бързо, отколкото на полюсите. Благодарение на такава „странност“ на движение, магнитните линии започват да се завихрят, а когато се натрупат много вихри, те изплуват на повърхността, паралелно на екватора.

    От едната страна се образува южния полюс, а от другата – северния. След 11 години полетата изплуват с друга полярност“, съобщават от института Щтернберг.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *