Гладуващите британци получават храна със 70% отстъпка

    hranaПървият социален супермаркет във Великобритания бе открит в понеделник в малкия град Голдтроп в Южен Йоркшир. Организатор на проекта е  Company Shop, дъщерно дружество на най-големия дистрибутор на излишни хранителни продукти и стоки във Великобритания.

    Фирмата купува и препродава продукти с повредени опаковки или неправилна маркировка. Преди това евтини продукти е имало само за работещите в големите заводи в страната. Отварянето на магазин за британци с финансови затруднения е  първият социален проект на фирмата .

    Картите, позволяващи да се правят покупки в социалния магазин на Community Shop, ще се издават засега само за жители на Голддтроп. Според организаторите, тази мярка ще помогне да се избегне  наплива на купувачи от околните райони. Ако проектът е успешен , подобни магазини ще се отворят в други части на Великобритания .

    В допълнение към евтините продукти , купувачите ще имат достъп до програми за социална и финансова подкрепа, както и ще получават съвети за икономично управление на домакинствата си. Излишъците си  споделят с проекта най-големите вериги магазини във Великобритания .

    Директорът на този магазин Sarah Dyunvel казва, че много семейства в района са изправени пред финансови затруднения. „Индустрията трудно може да  избегне свръхпроизводството. В този случай виждаме как може да се насочат излишните хранителни продукти към хората, които се нуждаят от тях“ – казва тя.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *