Учени от Силиконовата долина в САЩ разработиха прототип на робот – охранител

    robotФеновете на легендарната фантастична сага „Междузвездни войни“ със сигурност ще оценят разработката на учени от Nightscope, които са готови да  представят най-новата си разработка – пазачът робот, наподобяващ известния дроид  R2- D2.

    Ръстът на охранителя е 1.5 м , той  е снабден с видео камера, термовизионна камера, лазерен далекомер, радар, измерител на качеството на въздуха и микрофон.

    Една от особеностите на робота е, че той може да се използва самостоятелно, по-специално , може да изпълнява служебните си задължения в предварително програмиран район.

    В близко бъдеще  разработчиците възнамеряват да снабдят  този дроид със способността да разпознава хора, използвайки сензори и да прави оценка на възможността да имат оръжия.

    „Започнахме работа по този проект след трагичните събития в училището „Sandy Hook“- казва изпълнителният директор на фирмата Уилям Лий,   за  журналистите от New York Times. Не може да се осигури въоръжен полицай  за всяко училище“.

    Училище „ Sandy Hook “ в Нютаун / Кънектикът / стана известно след трагичните събития на 14 декември, 2012 г., когато в него 20 -годишният Адам Ланза застреля 20 деца и шестима възрастни, и след това се самоуби .

    Според изчисленията на разработчиците услугите на техния робот ще струват училищните власти по- евтино от един чистач : работата на дроида  се оценява на $ 6,25 на час, при  средна заплата на охранител в САЩ  – $ 8 на час.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *