Кой най-рядко се разболява от простуда

    Събирателен портрет на супергерой , който може да устои на простудата.

    1. Който спи повече от 8 часа

    Учени от Carnegie Mellon University (САЩ) са доказали,  че сънят наистина влияе на това доколко  един човек е податлив на простуда. Участници в експеримент били бомбардирани в носа с капки с риновирус (вирусът, който причинява инфекции на дихателните пътища, напомнящи простуда). Заболели най-вече тези, които имат малко почивка . Според проучването , хората, които спят повече от осем часа  боледуват по-рядко , отколкото тези, които не разполагат с достатъчно време за спокоен сън.

    2. Който не нервничи или нервничи, но медитира

    Ако не стига време за сън, медитацията помага. В Университета на Уисконсин (САЩ ) е  проведено проучване на хора над 50 години и е доказано, че тези, които практикуват медитация, е по-малко вероятно да се сдобият с  респираторни заболявания, а освен това у тях намалява продължителността и тежестта на обикновената настинка.

    Учените смятат , че медитацията помага на човек да се отърве от хроничен емоционален стрес или по-лесно да го преживее. Това е важно тъй като стресът влияе неблагоприятно върху риска от инфекциозни заболявания . Въпреки това , до този момент не е ясно как имунната система е свързана с психоемоционалния стрес . Съществува версия , че това е въпрос на въздействието върху имунната система на кортикостероидни хормони, които се произвеждат по време на стрес.

    3. Който не живее в голям град или често си мие ръцете

    Не става дума само психоемоционалния стрес , който съпътства живота в големия град. Простудата – това най-често е вирусно заболяване, което се предава от човек на човек. Съответно , колкото по-висока е гъстотата на хората , толкова по-вероятно е да се разболеят.

    Установено, че катарална инфекция не е толкова лесно да се разпространи чрез въздушните капчици, като например чрез целувка, или когато човек е в една и съща стая с болен.

    Вирусът се предава с големи частици, които се отделят  при кашлица или хрема, или остават по ръцете, ако пациентът се почеса по носа и очите. Ако човек е кихнал и се е прикрил с ръката си , а след това докосне дръжката на вратата,  след това всеки, който я докосне, увеличава риска от разболяването си. Да се опази човек от това в  големия град е много трудно, така че лекарите дават банален, но добър съвет : вие трябва да миете ръцете си толкова често, колкото е възможно. И за да не се заразят други хора, кихайте и кашляйте в кърпичка.

    4. Който се  вози в обществения транспорт редовно или въобще не прави това

    Изследователи от Университета в Нотингам (Великобритания ) са установили, че хората, които ползват обществения транспорт от време на време, до шест пъти е по- вероятно да развият простуда, отколкото тези, които пътуват постоянно. Защото последните си създават имунитет към вируси, които причиняват респираторни заболявания.

    Така че тези, които обикновено пътуват с кола, но са решили   поради задръствания да слязат в метрото, трябва да бъдат особено внимателни: стрес, вируси – когато се доберат до мивката,  особено внимателно трябва да си измият ръцете, а след това и да медитират .

    5. Който е мъж

    Установено, че жените са по-склонни да се разболяват от настинка, отколкото мъжете. Според проф. Рон Екълс , директор на Центъра за изучаване на простудите в Университета в Кардиф (UK) , това се дължи на факта, че те прекарват повече време с децата си. Като цяло  едно дете се простудява  средно 7 до 10 пъти годишно, а възрастните –  2 до 3 пъти. Ето защо, майките и учителите са изложени на риск.

    6. Който възпитава деца

    Въпреки това, в някои противоречия с предположението на  проф. Екълс влизат резултатите от проучване , проведено от изследователи от Carnegie Mellon University . Те открили, че родителите пипват  настинка два пъти по-рядко,  отколкото тези, които нямат деца. В изследването са участвали 795 възрастни, които също получавали в носа си капки с риновируси или грипен вирус. Заболели  една трета от доброволците, сред които най-вече бездетните участници в експеримента. Също така е установено, че най-малък риск да се разболеят имат родители, чиито деца живеят отделно. Причините за това явление все още не са установени.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *