Фрагменти от кометата ISON не могат да паднат на Земята при никакви обстоятелства (видео)

    исонОт ядрото на кометата ISON са останaли само облак от прах и фрагменти с размер няколко десетки метра, останките от кометата ще преминат на разстояние от 60 млн. километра от Земята и по никакъв начин не заплашват нашата планета. Това е заявил пред РИА Новости ръководителят на обсерваторията “ Ka – Дар “ Станислав Короткий.

    Кометата  C/2012 S1 (ISON) , открита през 2012 г. от руския астроном любител Артьом Новичонк и беларуския му колега Виталий Невски, в петък вечер премина най-близката точка до Слънцето от своята орбита.

    След това приближаване ядрото на кометата напълно се е разрушило, а сега покрай орбитата на кометата се движат облак от прах и малки отломки.

    „На изображенията от SOHO  в този облак може да се видят някакви уплътнения – размерът на тези фрагменти не е повече от няколко десетки метра, те са три или четири. Около  2 декември яркостта на остатъците от  кометата ще падне до около 6 – 7 звездна величина. Очаквахме  да бъде 1 величина „- казва Короткий .

    Той подчерта, че останките на кометата ще се разминат със Земята на  26 декември на разстояние 64 милиона километра – приблизително на същото разстояние от Земята е орбитата на Венера.

    „Както и да се  променя орбитата на останките от кометата след преминаването след перихелия, тя не може да се промени толкова много, че фрагменти от кометата да могат да се доближат до Земята“ – казва астрономът.

    Според него, никакви метеори, а най- малко метеорити, свързани с ISON, при никакви обстоятелства не може да достигнaт Земята.

    „В началото на януари, около 2 – 4-ти,  наистина ще има засилване на метеорната дейност, но това е свързано с метеорния поток Квадрантиди, който е известен в продължение на много години , и не е свързана с мъртвата комета “ – пояснява Короткий.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *