Мистерията на ледения кръг е разкрита ! (видео)

    led„В началото не разбирах какво е това. Просто стоях там и гледах тази сюрреалистична феномен “ – обяснява  73 -годишният жител на Съединените щати. Той видял по  средата на  езерото голям леден кръг с перфектна форма . Очевидецът направил  няколко снимки и изчислил диаметъра на диска – около 17 метра.

    За коментар той се обърнал към специалисти. Хидрологът от  Националната метеорологична служба Алън Шлаг обяснява  този рядък хидрологичен феномен: „Това е много красиво явление , причинено от комбинация от студен въздух и топла вода и водовъртеж в езерото“.  Оказва се, че през уикенда в региона е станало много по -студено и се е установило необичайно високо налягане. Водата в езерото е била все още сравнително топла, но повърхността започнала да се покрива  с лед, който обаче не успял да скове цялото езеро, и той се носел по повърхността на малки парченца.

    Циркулацията на водните маси в езерото (водовъртеж) започва да събира парченца лед в центъра, и така формира  голям диск с идеална форма. Оказва се, че дискът не е от твърд лед, а се състои от хиляди малки парчета лед? „Да – отговаря хидрологът Шлаг.  Ако хвърлите в центъра на диска, например, камък,  той просто ще мине през него“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *