„Газпром“ подготвя нов удар по Украйна

    Руската компания “ Газпром“ проучва възможности да разполага свои ресурси в подземни хранилища в ЕС. Това съобщиха от неговата пресслужба .

    Според нея, на 29 ноември в Санкт Петербург се е състояла  среща на председателя на Управителния съвет на „Газпром“ Алексей Милер и  ръководителя на групата фирми Vitol Иън Тейлър.

    По време на срещата е отделено специално внимание на по-нататъшното развитие на бизнеса в областта на подземни съоръжения за съхранение на газ от „Газпром“ в Европа, отбелязва се, че в Европа е налице постоянно нарастване на търсенето на руски газ и съхранението му в резервоари близо до европейските потребители е особено важно .

    Както е известно  Украйна има капацитет за съхранение на повече  от 30 милиарда кубически метра.  Междувременно  тази година между „Нафтогаз Украйна“ и “ Газпром“ възникна спор за условията за подаване на газ в украинските хранилища.

    Преди това „Газпром“  започна о строителството на газопровода „Южен поток“, заобикаляйки Украйна. Според министър -председателя Николай Азаров, това ще доведе до  консервирането на двата магистрални тръбопровод в Украйна.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *