Истанбулската катедрала Света София може да бъде отворена повторно като джамия за молитви

    Истанбулската църква Света София може да бъде отворена повторно, като джамия за молитви. Обектът на световното наследство от 1935 г. е музей , но сегашното правителство на Турция смята за възможно да го отвори като джамия .

    Според вестник Financial Times, говорейки в историческия център на Истанбул, в квартал Султанахмет , където се намира Света София – сега музей Ая София, заместник министър-председателят Бюлент Арънч е заявил, че “ ние гледаме на тази невинна Aя София и желаем за нея скоро да дойдат щастливи дни“.

    Под щастливи дни Арънч подразбира  времето, когато в бившата християнска катедрала ще  отвори врати отново като джамия.

    Катедралата Света София – Премъдрост Божия от откриването и през 537 и до 1453 (с изключение на периода 1204-1261 ) е Патриаршеска катедрала. През 1453 г. , след превземането на града от катедралата от османците тя е  превърната в джамия, а през 1935 г. катедралата става музей Ая София. През 1985 г. ЮНЕСКО включва сградата на  катедралата Св. София сред обектите на световното наследство.

    Катедралата е една от най-посещаваните туристически дестинации и един от най-известните в Истанбул и запазени паметници на византийската архитектура.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *