Началото на новата източна политика на Европа

    „Какво е общото между литовското сирене, молдовското вино и украинските шоколадови бонбони? Всички тези продукти в близкото минало Русия забраняваше да бъдат  внасяни на нейна територия, като че ли са заплаха за общественото здраве.“ – така започва журналистът от  Tagesspiegel Клаудия фон Залцен статията си за колебанията на бившите съветски републики между Русия и Европейския съюз, и за предстоящата среща на върха за Източното партньорство и речта на Ангела Меркел в Бундестага.

    „Това ще бъде историческа стъпка за онези държави, у които все още се проследява остарялото разделяне на Европа на Изток и на Запад – както и за нас, които често си мислим, че Европа  свършва на източната граница на Полша …

    И от гледна точка на Русия сближаване тези страни с Европа е повратна точка в историята „- казва журналистът за насроченото за края на следващата седмица парафиране на  споразумение за асоцииране с ЕС.

    Ангела Меркел, говорейки в понеделник на Бундестага “ отговори на натиска от страна на Русия много по- ясно от всеки друг в ЕС преди това“, казва Залцен. “ Федералният канцлер заяви, че никакво право на вето трета страна не може да има.

    На езика на дипломацията   това означава рязко порицание . Но Меркел отиде по-далеч и предложи на потиснатите от Русия страни  помощ –  пускането на пазара на техните продукти и дори в електрозахранването. По този начин Германия предизвикателно взе под опеката си държавите, на които Русия оказва натиск“.

    “ Дали Европейският съюз приема това партньорство толкова сериозно – продължава авторът на статията. Всеки, който наистина иска да се сближи, той трябва да направи повече, за да се постигне тази цел, така че обещанието на Меркел да не остави в беда бъдещите си партньори –  е значимо събитие и, може би, дори повратна точка.

    Русия в никакъв случай не може да бъде изключена от партньорство, ако тя самата не се изключи. Думите на Меркел може да бъдат отправна точка за новата източна политика на Европа. “

    Източник: Tagesspiegel

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *