Прокуратурата опроверга медии, че е образувала дела за диверсия срещу протестиращи

    Във връзка с представена информация в сутрешния блок на национална телевизия, че „Прокуратурата вече разследва недоволни от властта за диверсия“, пресцентърът на ПРБ съобщава следното:

    По повод информацията е разпоредена незабавна проверка от и.ф. градския прокурор Евгени Диков за наличието на досъдебни производства или преписки с такъв предмет /чл.106 НК – диверсия, престъпление против Републиката/. От проверката е установено, че на 25.07.2013 г. прокурор от Районна прокуратура – София е изпратил преписка № 27694/2013 г. на Софийска градска прокуратура, с оглед преценка за наличието на данни за такова престъпление.

    По образуваната в СГП преписка № 7499/2013 г. на 03.10.2013 г. прокурор от градска прокуратура е отказал образуване на досъдебно производство, преценявайки, че не са налице данни за диверсия, както и за каквото и да е друго престъпление, включително хулиганство /чл.325 НК/ или противозаконно пречене на органи на МВР /чл.270 НК/.

    В Софийска градска прокуратура няма образувани каквито и да е преписки или досъдебни производства за престъпления против Републиката срещу лица, участвали в различни форми на протест. Така изнесената тази сутрин информация не отговаря на истината. Не отговаря на истината и информацията на вестник „Капитал“ в брой № 45/16-22 ноември 2013 г., че „Неизвестен прокурор от Софийската градска прокуратура образувал дело за диверсия срещу задържан протестиращ срещу правителството пред парламента“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *