Учените са открили ген, който е източник на младостта

    Изследователи от Детската болница в Бостън и Харвардския медицински институт са установили защо младежки раните заздравяват по -бързо, с което са открили и източника  на младостта.

    Както съобщава Independent, две групи изследователи са открили гените Lin28a и IMP1, единият от които е източник на младост. Тези два гена участват в регенерацията (възстановяване на увредена тъкан.

    Учените смятат, че генът Lin28a е особено активен  в ембрионален стадии, но с възрастта влиянието му върху организма намалява, заради снижаване на количеството на протеина, който го кодира. Благодарение на тези промени, раните у възрастните хора  трудно зарастват .

    Единият от екипите, ръководен от George Daley от  Детската болница в Бостън активизирал гена Lin28a при възрастни мишки с отстранена козина на гърба и установил, че това   довело до зашеметяващ резултат – космите на гризачите се възстановили.

    В същото време   при възрастни животни, неподложени на тази манипулация, козина практически не пораснала.

    en

    „Това звучи като научна фантастика, но генът Lin28a може да стан съставка на здравословен коктейл, който ще даде на възрастните възможност за възстановяване на увредените тъкани, точно както това се случва при младите хора, – казва Daley , отговаряйки на въпрос за това как резултатите от изследванията ще се отразят  на здравето на човека.

    Стигнахме до заключението, че Lin28a или лекарство, което имитира метаболитните ефекти на този ген, подобрява зарастването на рани и възстановяването на тъканите. Поради което в бъдеще това ще доведе до по-бързо възстановяване при пациенти, подложени на операция или нараняване“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *