Ще заживеят ли нюйоркчани при социализма ?

    blasioБил де Блазио като основна задача опрeделя борбата си срещу неравенството в обществото.

    От 1 януари, когато ще положи клетва  новият кмет Бил де Блазио, повече от осем милиона нюйоркчани ще заживеят в нов социален строй.

    Поне така самият Де Блазио веднъж описа в интервю  идеала си –  „демократичен социализъм“ , въпреки че по време на кампанията не използва този термин, наричайки себе си либерал и прогресист.

    Съперникът на Де Блазио републиканецът Джо Лота,   нарече опонента си левичар  и го обвини във враждебност към полицията, на която, както вече е известно, новият кмет ще забрани да проверява по улиците подозрителни младежи.

    Но, за разлика от повечето демократи политици, Де Блазио и не се опитва да се дистанцира от своето левичарство, както и не нарича грехове на младостта си нито посещението си в Никарагуа при сандинистите, нито медения си месец в Куба, екскурзия, която по това време е незаконна за американците заради санкциите.

    Нямаха успех и пророчествата на опонента му, който твърдеше, че при Де Блазио престъпността ще се увеличи драстично. През последните две десетилетия  тя така се съкрати, че спря да плаши местните хора .

    Предполага се, че през тази година броят на убийствата в града за първи път от 1950 г. насам ще падне под 400. Кражбите на коли за две десетилетия са намалели с 94% .

    Еднопартийно управление

    Изглеждаше, че движението на „окупантите на  Wall Street“, които преди две години се ползваха с голям интерес в медиите, ще има не много дълъг живот.

    Но ако през януари движението не „окупира“ Wall Street, със сигурност ще са окупирани кметът и общинския съвет, в който сега има само 3 републиканци и 48 демократи, сред които най-малко две дузини леви. 12 от тях са свързани с радикалната левица – нюйоркската  „Партия на работещите семейства“.

    В най-големия град в САЩ фактически е установено  еднопартийно управление.

    По идея то е  органично в Ню Йорк, където броят на регистрираните гласоподаватели демократи шест пъти надминава броя на републиканците, където белите са национално малцинство, а  Барак Обама и двата пъти получи повече от 80% от гласовете на президентските избори.

    Но през последните 20 години градът първо бе ръководен от републиканеца Руди Джулиани, а след това от милиардера Майкъл Блумбърг, който  първия път се кандидатира от Републиканската партия , а след това се обяви за независим кандидат.

    Той управлява града като корпорация, и набираше персонала си  предимно от частния сектор .

    Де Блазио заяви, че ще ги наема най-вече от публичния сектор. Прогнозира се, че влиятелна, макар и неформална роля в новия градски съвет ще играе чернокожата жена на кмета – поетесата и либерална активистка Шърлейн Макгрей.

    За една от основните цели на   управлението си Де Блазио  провъзгласи борбата срещу неравенството. Той обеща да преразпределя богатството и постоянно говори за факта, че нюйоркчани живеят „в двата града“. Първият – това  е галеникът на Bloomberg –  Манхатън, където, според наследника му, имат гнезда 400 000 милионери, а другият –  съседните райони, където според „окупаторите  на Wall Street“ живеят 99% от населението. Де Блазио обеща да накара богатите да плащат повече данъци, което със сигурност ще накара някои от тях да напуснат Манхатън.

    Колективните трудови договори

    Предизборната пропаганда на новия кмет бе пропита с  мотиви на класовата борба и реверанси към синдикалните  движения, които подкрепят активно Де Блазио и в момента чакат от него отстъпки при сключване на нови колективни трудови договори.

    Според либералното издание Christian Science Monitor , когато Де Блазио спечелва историческата си победа, спечелвайки 73% от гласовете, по-голямата част от 152-та профсъюза в града въздъхват с облекчение.

    по материали на ВВС.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *