Интегрирана стратегия за териториално развитие на Северозападния район, изготвена в СУ „Св. Климент Охридски“

    Заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова даде началото на дискусия за включването на Северозападния район в Споразумението за партньорство 2014-2020 г.

     

    „За първи път България планира пилотно в Северозападния район да бъде прилаган моделът на интегрираните териториални инвестиции и разработването на Интегрирана стратегия за териториално развитие. Успехът на това начинание зависи от Областните управи и местната власт“. Това каза заместник министър-председателят и министър на правосъдието Зинаида Златанова при откриването на първата работна среща за включването на Северозападния район (СЗР) в Споразумението за партньорство за периода 2014-2020 г.

    „Днешната дискусия е свързана с ангажимента, който правителството пое за намаляване на различията между регионите, както и амбицията ни в следващия програмен период средствата от европейските фондове да достигнат до най-нуждаещите се граждани. Със съжаление трябва да споделя, че днес ние ще търсим начини да компенсираме липсата на визия и политика през изминалите 2-3 години за подпомагане и за развитие на Северозападния район. Това са фактите, това е реалността, от която ние като представители на правителството започваме работа по осигуряването на подкрепа за Северозападния район“, подчерта вицепремиерът.

    „Бих искала да благодаря на ректора на Софийския университет Св. „Климент Охридски“, който изрази готовност, екип от най-престижното висше учебно заведение у нас да разработи стратегията“, каза още Зинаида Златанова. Тя съобщи, че се предвижда да бъде създаден орган на СЗР за планиране, който да координира цялостния процес по изпълнение на интегрираните териториални инвестиции и на плана за действие към Стратегията. „Управлението и наблюдението ще се изпълняват от управляващите органи по програмите, по които са предвидени средства, без създаване на междинно звено.

    През месец ноември ще се състои конференция с кметове на 51 общини от СЗР, с областните управители на петте области, както и със заинтересовани страни. Предвиждаме областните информационни центрове да организират семинари на място, с цел запознаване на жители с проекта за Интегрирана стратегия за териториално развитие“, каза вицепремиерът и добави, че се планира до края на годината Министерският съвет да одобри Стратегията. В заключение г-жа Златанова подчерта, че успехът на Стратегията зависи преди всичко от ентусиазма на властите в петте области, които представляват Северозападния район.

    Презентация: ТУК

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *