The Guardian съставил „наръчник по тероризъм“

    „В Уайтхол смятат, че публикацията на документите, откраднати от Едуард Сноудън, е нанесла на специалните служби повече щети, отколкото всяко друго събитие в историята“ – съобщава Daily Mail .

    В службите по сигурността казват, че, съобщавайки за   доставчиците на интернет услуги, мобилни оператори и други технологични компании, които може свободно да  наблюдава Центъра за правителствени комуникации във Великобритания,  фанатиците на практика са  уведомени за местата, които трябва да избягват по време на преговори, се казва в статията .

    „Един правителствен служител каза, че в действителност  The Guardian е помогнал за създаването на „ръководство“ за терористите“ – се казва в публикацията. Но служители по сигурността са най- притеснени от факта, че на разположение на The Guardian са все още хиляди документи, които вестникът продължава да публикува .

    Авторът припомня как на летище “ Хийтроу “ бе задържан любовникът на Глен Грийнуолд, Дейвид Миранда, на път за Бразилия.

    После се оказало, че полетът му е бил платен от  The Guardian, а той е носил със себе си девет твърди дискове и флаш памети, на които са били записани секретни документи, изнесени от Сноудън. Част от информацията – а той  е имал 58 000 документи – е била  толкова чувствителна, че британските агенти в чужбина е трябвало да се прехвърлят на други места, заради тяхната сигурност, пише вестникът .

    Редакторът на The Guardian Алън Ръсбриджер заяви, че вестникът е „покрил значителна част“ от информацията, която в случай на публикуване би навредила на Великобритания.

    Източник: Daily Mail

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *