Българска национална федерация Карате ще сезира прокуратурата и ще съди Свилен Нейков

    Йордан Йовчев – заместник-министър на младежта и спорта и представители на Българската национална федерация КАРАТЕ проведоха работна среща на тема:  бъдещето, предизвикателсвата и проблемите на  карате спорта в България.

    Бяха представени факти за нарушение на Закона за физическото възпитание и спорта, извършено от бившия министър Свилен Нейков, което е довело до сериозни негативни последствия за карате спорта – организационни, административни, спортно-технически и морални. Действията на Свилен Нейков са довели и до финансови злоупотреби и ощетяване на държавния бюджет и конкретно на бюджета на Министерство на физическото възпитание и спорта.

    Българската национална федерация КАРАТЕ притежава спортна лицензия, вписана в Регистъра на ММС на 6 юни 1997 г., членува в Световната карате федерация – организация, призната от Международния олимпийски комитет  на 18 март 1999 г.

    През 2010 г. е извършена пълна проверка на Българската национална федерация КАРАТЕ  от Инспектората на МФВС и в констатациите от проверката е записано: „… При проверката се установи, че Българската национална федерация КАРАТЕ е създадена да организира и създава условия за постигане на високи спортни резултати в областта на всички разновидности на спорта карате. Издаването на спортна лицензия на федерация по стил би означавало на практика да се появят стилови федерации…”. Заключението  е, че не могат да бъдат издавани други спортни лицензии на федирации, които практикуват определен стил карате.

    Независимо от тази констатация и в противоречие с чл. 17, ал. 4 т.2 и чл.17А, ал. 3  от Закона за физическото възпитание и спорта на 26 август 2011 г. бившият министър Свилен Нейков е издал спортна лицензия  на Българска федерация Шотокан карате До. Въз основа на незаконно издадената лицензия Българската федерация  Шотокан карате До неправомерно е получила субсидия за 2012 г. от МФВС . Създадената федерация има една основна цел –  отклоняване на финансов ресурс, основно насочен към Клуб „Ипон”.

    БНФК настоява да бъде потърсена наказателна отговорност от бившия министър Свилен Нейков, да се отнеме неправомерно издадената спортна лицензия, да бъдат възстановени неправомерно получените субсидии в бюджета на Министерство на младежта и спорта.

    БНФК ще  сезира  Прокуратурата за извършените от Свилен Нейков престъпления и ще заведе дело срещу него. От новото ръководство на Министерството на младежта и спорта БНФК очаква бързи и адекватни действия за решаване на проблема. 

     

    Предстои нова работна среща, която ще се проведе в началото на следващата седмица, съобщават от федерацията.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *