Учените отрекоха ефекта на Моцарт

    mocartНаскоро учени са установили, че т. нар. „ефект на Моцарт“ е мит, и в действителност музиката на този композитор не е в състояние да влияе върху човек,  както се предполагаше преди две десетилетия, а и до сега това се счита за актуално.

    За феномена на музиката на Моцарт за първи път учените съобщават през 1993 година. Те твърдяха, че тези тийнейджъри, които слушали сонатата на  Моцарт в ре мажор, впоследствие значително по-добре се справят със специални тестове.

    Децата,  решавали  подобни задачи в тишина, проявявали по-малко съобразителност. Такова състояние учените обяснават с това, че на музикалната структура на произведенията на Моцарт има максимално съответствие с височината и чистота на сигналите на мозъка.

    В същия период се появи и определението „ефект на  Моцарт.“ Днес музиката на Moцарт се  използва като лечебно средство за лечение на болестта на Алцхаймер и за деца, с  изостанало развитие.

    Смята се, че под музиката на известния австриец, задачите се изпълняват по-успешно.

    Смо че след последните проучвания става известно, че не бива да се възлагат специални надежди на великата музика, пише Raut. Изследователи от Университета на Виена твърдят,  че „ефектът на Моцарт“ е мит.

    Виенски специалисти са анализирали четиридесет задачи, в които изпълнява три хиляди доброволци. Експертите твърдят, че нито една от тези задачи не е потвърдила, че музиката на Моцарт подобрява мозъчната дейност.

    Изследователите уточняват, че в хода на експеримента, при изпълнение на задачите най-добри резултати имали наистина хората, които слушали музика. Но всеки път това била музика от различни композитори. Във връзка с това  експертите смятат, че мотивиращ фактор за развитието на интелекта може да бъде всяка мелодия.

    Директно с музиката на Моцарт специалистите не свързват подобряване на умствените способности. Всички участници, които слушали музика, показали по-добри резултати.

    Тези, които изпълнявали задачата в тишина, в сравнение с тях, изоставали. Въз основа на това проучване изследователите препоръчват на всички често да слушат музика. Но да  не очакват някакъв кой знае какъв необичаен ефект.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *