И още за свободата на словото в ЕС

    В белгийското медийното пространство избухна нов скандал  около оставката на спортен коментатор в  телевизия RTBF за неудачно съобщение в „Twitter“, което ръководството на канала квалифицира като расистско.

    Според прессъобщението от RTBF, популярният спортен  коментатор Филип Валле е отстранен  от ефир,  в резултат на „нарушения на базовите ценности на канала, които са толерантност, зачитане на всички култури и подпомагане на  социалното единство“.

    В своя микроблог в „Twitter“ Валле коментира колебанията на  играча от марокански произход Закария Баккали около  решението му дали  да влезе в белгийския национален отбор по футбол: „Тази история започва да ме дразни. Чистите  белгийци (Мение или Восен) биха използвали тази възможност без колебание!“

    Фразата “ чистите белгийци“ веднага предизвиква буря от възмущение в социалните мрежи, в резултат на което Валле   официално е уведомен за отстраняване от ефир. Публичните уверения на коментатора, че той не е расист, защото дъщеря му има син от турчин,  и че в “ Twitter “ той просто е използвал неудачния израз за краткост, не му помогнали.

    Това не е първият случай, в Белгия, когато се проявява „бдителност“ по отношение на свободата на словото в социалните мрежи.

    Точно същото нещо се случи през април тази година, с  метеорологът Люк Трюлеманс, който представя прогнозата за времето на друг канал – RTL- TVI. Той бе уволнен заради кратко съобщение във „Facebook“, в което предлага на арабските имигранти в Белгия „да се държат в съответствие със стандартите, приети в това общество, или да се приберат вкъщи“.  Това предложение, изразено по доста учтив начин и на литературен френски, също бе определено като проява на расизъм.

    Една от практическите последици от тези истории, които се  случват редовно, стана фактическата невъзможност  за свободна дискусия в белгийските медии по проблемите с миграцията, националната престъпност или формиране на близкоизточни и африкански субкултури в европейските градове.

    Журналистите просто предпочитат да не рискуват кариерата си, доближавайки се до „опасните теми“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *