Русия постави ултиматум на Холандия заради пребит дипломат

    Холандия трябва да даде пълно обяснение на руската страна във връзка с инцидента с руския дипломат до 18 часа московско време във вторник, съобщи руското външно министерство.

    Във вторник в руското външно министерство е бил призован холандския посланик Рон ван Дартел, на когото е  връчена протестна нота във връзка с провокация, устроена срещу  съветника на посланика на Русия в Холандия, Дмитрий Бородин.

    „На посланика е подчертана недопустимостта на действията, извършени в грубо нарушение на разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Поискахме от холандската страна  незабавно разследване за идентифициране на лицата, отговорни за този незаконен акт.

    Подчертано бе, че холандските власти трябва да подведат под строга отговорност хората, замесени в нападението срещу нашия дипломат, да поднесат официално извинение на руската страна и семейството на Дмитрий Бородин, да компенсират материалните и морални щети. На холандската страна е предложено да даде пълно обяснение днес до 18.00 ч. московско време“ –  се казва в документа.

    Според говорителя на руското Външно министерство Александър Лукашевич, миналия уикенд в апартамента на министър – съветник в посолството на Русия в Хага Бородин са нахлули въоръжени мъже в камуфлажни униформи и под „напълно неверния претекст“ за предполагаемото му малтретиране на деца е жестоко пребит, окован в белезници и отведен в участъка,  където е прекарал почти до сутринта и след това освободен, без извинение или обяснение.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *