Moody’s: Фалит на САЩ е малко вероятен, но фатален

     Ако президентът Барак Обама не може да се договори с републиканците в Конгреса за повишаване на тавана на дълга (сега – $ 16.7трилиона), фалитът на страната по неизпълнение на задълженията е малко вероятен, оптимистични са в агенция Moody’s. Плащанията на хазната имат най-висок приоритет и ще бъдат изпълнени, уверен е  главният изпълнителен директор на Moody’s Ray McDaniel .

    Ако до 17 октомври конгресът не увеличи размера на тавана на дълга, Вашингтон няма да може да използва заеми за изпълнение на задълженията си: ще възникне  риск от  фалит у най-големия кредитополучател в света (националният дълг на страната е $12 трилиона). Към този момент   държавните фондове ще са на опасно ниско ниво, съществува риск от фалит, призна министърът на финансите на САЩ Джейкъб Лю. Средствата ще бъдат изчерпани до 31 октомври, смятат анализаторите на Goldman Sachs.

    Неизпълението на задълженията може да доведат до намаляване на суверенния рейтинг на САЩ до „селективен фалит“ –  на това ниво той ще остане до изпълнение на всички задължения по просрочени задължения и лихви, предупреди рейтинговата агенция Standard & Poor’s – и отбеляза: „Нито един държавен фалит в света не се е случвал поради конфликт между различните власти“.

    Ефектът на  частичен фалит по задълженията на САЩ ще доведе до съкрушителен удар върху световната икономика, солидарни са анкетираните  от Bloomberg експерти: за използване на американските държавни ценни книжа в глобалната икономика е изграден кредитен механизъм в размер на  5 трилиона щатски долара. Всяко неизпълнение на ангажимента на САЩ ще включи спусъка за серия от фалити на всички останали пазари, казва директорът на Pacific Investment Management Мохамед Ал – Ериан.

    Една седмица парализа на правителството ще струва  намаляването на БВП с 0,1 процентни пункта, считат  анкетираните от Bloomberg.

    Най-големият притежател на американски ценни книжа- Китай,  поиска от САЩ да  гарантират сигурността на инвестициите.  Китай има огромно количество държавни облигации на САЩ, каза заместник- министърът на финансите Чжу Гуаняо: „Времето изтича“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *