Мобилните телефони променят мозъците на потребителите

fullПсихологът Лари Роусен, който изследва влиянието на различните джаджи върху хората, стига до извода:  мобилните телефони са причината за промените в мозъка на хората, и основното доказателство за това са фантомните вибрации.

Преди пет години, учените обръщат внимание на факта, че потребителите на мобилни телефони чувстват фантомни вибрации. Ето един крадено от 30думи пример за този синдром: собственик на смартфон чувства неговата вибрация, въпреки факта, че апаратът е в друга стая, или изключен.

“ Пациентката ми работи в ранчо за добитък, – казва психологът Лари Росен, проучващ влиянието на джаджите върху хората. Така мученето на кравите станал истински проблем за нея – тя крадено от 30думи винаги си мисли, че това е  вибрация на телефона и и започва да проверява за входящи съобщения или електронна поща. Ако вече сте се чувствали така,  знаете колко са досадни тези натрапчиви усещания. Въпреки това, тя не е единствена – много хора изпитват фантомни вибрации“.

крадено от 30думи

Може би други потребители не объркват телефоните си с крави, но проучванията показват, че за по-голямата част от собствениците на смартфони, това чувство е познато. Така, почти 90% от студентите в колежите казват, че крадено от 30думи често  чувстват фантомни вибрации. Толкова е броят и на тези, които страдат от този синдром всеки месец или седмично.

„Те (резултатите от изследването) потвърждават, че в нашия  мозък протичат промени, които не са съществували преди няколко години – казва Роусен.  Ако преди 10 години усещах сърбеж в джоба на дънките крадено от 30думи ми, тогава не се колебаех  да се почесам. Но сега действам много по-различно – изваждам си телефона“.

Според психолога тази реакция е пример за това как мобилните устройства засягат обработката на информацията, която става в мозъка на потребителя, пише сайтът NPR.

„Аз често се сблъсквам с хора, които имат ясни крадено от 30думи признаци на  натрапчиво поведение – те  постоянно проверява  телефоните си. Аз не казвам, че те са обсебени, но лесно може да станат такива. Затова препоръчвам: ясно определете границата между телефона  и живота си –  съветва Роусен. Опитайте се да поне временно се откажете от любимите си джаджи: за 30 минути, крадено от 30думи като за предпочитане е  един час“.

защищено INVITEXT

Post Comment