Учените настояват да се преразгледа нелегалния статус на коката

     Международният център за научни изследвания в сферата на наркополитиката заяви, че кока може да помогне на милиони хора на Земята.

    Според доклада на организацията, възобновяването на работата на кокаиновите заводи ще създаде нови работни места за бедните. Учените апелират да се даде  възможност  за  медицинска употреба на кока, както са я използвали в продължение на векове жителите на Андите. Богатата на   протеини и калций кока може да се използва за производството на вино. А насажденията с кока може да осигурят доходи за бедните фермери, което заедно с  производството на лекарства, ще даде нови работни места, пише The Independent .

    Независимо проучване, проведено за комитета на  британския парламент дава основание да се твърди , че нелегалният статут на коката трябва да бъде преразгледан.

    Според ООН  Перу е класирана на първо място в света по производство на листа от кока, от която се произвежда кокаин. По-рано за лидер в отглеждането на кока се считаше Колумбия.

    Коката е традиционна култура за тези места, нейните листа  дълго време са били използвани в домакинствата, за   медицински и религиозни цели.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *