Социалните мрежи изтощават паметта

    socialni - mrejiШведски учени от Кралския технологичен институт в Стокхолм са установили, че системното използване на социалните мрежи  влошава краткосрочната памет. При  дълъг престой в такива сайтове, мозъкът не може да изчисти своите „папки“ от ненужни данни, за да направи място за важната информация. Новината разтревожи особено много журналистите – те по-често от всички събират информация за хора и събития в социалните мрежи.

    Как да изчистите мозъка си от ненужните „файлове“, съветва спортният психолог, биоенергетик, член на украинския съюз на психотерапевтите Aлла Чайковская.

    „Тези, които са принудени да работят с интернет, трябва да си затварят очите на всеки час в продължение на няколко минути и да си повтарят най-важната информация (желателно е да я произнасят за минутка-две на глас, след това мозъкът  по-добре прави филтрацията като изхвърля  излишната).

    Също така е добре да се намали пиенето на кафе, и да се премине към зелен чай и какао, в които е желателно да се добави малко червено вино или шипков сироп. Успоредно с това е добре да се използват етерични масла: лимон (увеличава концентрацията ) и розмарин (свръхположително влияе на мозъчните функции, като увеличава притока на кръв към кората на главния мозък. Ароматът на розмарин може да се вдишва, а маслото може да се втрива в кожата на краката, тогва стимулиращите вещества по-бързо попадат в кръвта и съответно в мозъка“- казва психологът.

    Освен това експертът  съветва как да се погрижим за  запълване на клетките с кислород: ходете пеша на работа, а след това се разходете из парка най-малко 30 минути. И не забравяйте да добавите в менюто си гръцки  орехи и зехтин. Тези продукти осигуряват еластичността на стените на кръвоносните съдове и по този начин поддържат  тонуса на клетките на паметта.

    „Има и друг доказан домашен лек за подобряване на паметта – „златната“ вода – обръща внимание Aлла Чайковская. Преди да си легнете поставете в чаша вода златен пръстен, а на сутринта на празен стомах изпийте водата“.
    По материали на Украинформ

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *