Бейнър: Възможен е фалит на САЩ ако Обама откаже да преговаря за намаляване на държавните разходи

    Конгресът на САЩ няма да увеличи тава на дълга на САЩ тавана, и страната ще се окаже в технически фалит, ако президентът Барак Обама не започне преговори с опозиционната Републиканска партия за съкращения в бюджета. С такова предупреждение към демократичната администрация се обърна днес председателят  на Камарата на представителите на Конгреса Джон Бейнър /републиканец от Охайо/.

    „Моята цел не е   Съединените щати да изпаднат във фалит  по дълговите си задължения. Моята цел – да се проведе сериозна дискусия за факторите, които увеличават нашия /бюджетен/ дефицит и нашия /национален/ дълг. А отказът на президента да седнем и да започнем да говорим по тази тема, изправя  страната пред риска от фалит“- каза Бейнър по ABC.

    На въпроса дали това означава, че страната ще изпадне във фалит, ако Белият дом продължи да отказва да води преговори с републиканците за реформата на публичните разходи, Бейнър заяви:

    „Именно на този път се намираме“. „Президентът  отмени турнето си в /държавите от/ Азия. Мислех , че може би той иска да преговаря. Реших да остана във Вашингтон този уикенд. Той знае моя телефонен номер. Всичко, което трябваше да направи, бе да се обади“ – каза Бейнър, който  в държавната йерархия на САЩ е с трети по значимост пост.

    В САЩ дълговият таван е $ 16,7 трилиона, установен със закон, и  бе достигнат още през май. Оттогава американското Министерство на финансите използва така наречените спешни мерки, за да избегне фалит по дълга на страната. Тези мерки, както вече беше съобщено от американския финансов министър Джейкъб Лю, могат да бъдат изчерпани на 17 октомври.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *