Posted inБез категория

Апокалиптична прогноза на Bloomberg при фалит на САЩ

dolarОтказ на САЩ  да плаща по външния си дълг ще доведе до опустошителни последици за финансовите пазари от Бразилия до Цюрих, ще стопира кредитен механизъм за 5 трилиона долара, който  зависи от държавните облигации на Америка, ще срине долара и ще потопи целия свят в икономическа депресия. Това пише Bloomberg, една от най-реномираните агенции за бизнес в света, като се позовава на участниците във финансовите пазари.

Bloomberg отбелязва, че в резултат на фалит на САЩ ще последва серия от фалити по целия свят. Сега на финансовия пазар сравняват предполагаемия фалит на Америка с фалита Lehman Brothers, който разкри сериозни слабости във финансовия сектор на страната.

По-специално, разоряването на инвестиционната банка сериозно забави темпа на кредитиране на пазара РЕПО – много организации са установили, че залозите (акциите) по  сделките не са толкова надеждни, колкото са си мислили. Тази ситуация всели страх у инвеститорите, които започнаха  да продават акции на банката, предизвиквайки лавинообразен срив на котировките.

Подобна   ситуация, само че в много по -голям мащаб, се прогнозира в случай на фалит на САЩ, посочва агенцията. За последствията може да се съди по обема на държавни ценни книжа, които служат за обезпечение при репо сделки – около 2.8 трилиона долара .

Извън САЩ, спадът на цените на държавните облигации на САЩ ще предизвика най-големи щети в Китай и Япония, които държат в балансите си дългови книжа на  САЩ за $ 1,3 трилиона и $1,1 трилиона съответно.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *