S & P няма да понижи кредитния рейтинг на САЩ

    Както съобщават от Standard & Poor’s , дебатът около тавана на дълга в САЩ е малко вероятно агенцията да промени  кредитния рейтинг на AA + за САЩ, но предупреди, че ожесточаването на бюджетно- дълговата битка или надхвърлянето на крайният срок следващия месец , заради което ще бъдат пропуснати плащания по дълга,  може да  промени прогнозите си .

    В своето изследване, S & P , изглежда, снижават вероятността от повторение на драмата с понижение на рейтинга, парализирала  пазарите през 2011 година.

    Въпреки това, поне за сега, агенцията изглежда е заела  по- мека позиция по отношение на разгръщането на драмата в столицата на САЩ, въпреки че осъжда „балансирането на ръба на политическа война“ в разгара на настоящата криза по отношение на бюджетните разходи.

    “ По наше мнение, настоящата безизходица във връзка с дълговия таван и резолюциите,  създават атмосфера на несигурност, която може да повлияе на доверието, инвестициите и пазара на труда в САЩ. Въпреки това, засега тази ситуация е ограничена  в краткосрочни рамки, а ние не очакваме , че тази патова ситуация ще доведе до  промени в суверенния рейтинг“, се казва в съобщение на S & P.

    S & P излага и сценарии, при които САЩ могат да си спечелят тежко наказание за продължаващия спор за бюджетните разходи.

    Ако САЩ просрочат дългови задължения S & P предупреди, че ще бъдат принудени да намалят държавния рейтинг на САЩ до „селективен фалит“.

    Тази класификация „означава, че емитентът … не е изпълнил едно или повече задължения“, съобщи агенцията, добавяйки, че  както се е случвало, селективен фалит води до намаляване на рейтинга до „между  CCC и B“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *