Posted inБез категория

Коя държава се отнася най-добре към работната си сила?

Швейцария – на първо място, Йемен – на последно, а  Северна Европа е най-добрият регион в ново проучване за това, как страните насърчават развитието на работната си сила.

В Доклада за човешкия капитал, публикуван във вторник от Световния икономически форум, 122 държави са проучени в четири аспекта – образование, здравеопазване, заетост и  „благоприятна среда“. Последната сфера разглежда въпроси като правната система в страната, както и транспортната и комуникационна инфраструктура, които влияят на трудовите способности на човека.

Това е първото за Световния икономически форум проучване от такъв род. Рейтингът е съставен от Mercer Consulting и Харвардската школа за обществено здраве, създаден за да помогне на страните   да видят на кое място са в сравнение с другите, както и да подчертае техните силни и слаби страни в подкрепа на работната сила.

В резултат на това, авторите на проучването са съставили индекс на човешкия капитал, който се базира на 51 променливи. Оказа се, че най-мощните страни в тази област са в Северна Европа и Северна Америка (Канада е класирана десета, САЩ – 16). Страните, които все още имат много да направят за подобряване на ситуацията на работното място, са в Близкия изток и Африка.

След Швейцария, в топ десет са включени Финландия, Сингапур, Холандия, Швеция, Германия, Норвегия, Обединеното кралство, Дания и Канада. Южните европейски страни са в горната половина на списъка, но не и на самия връх: Испания е на 29-то място, Италия е 37-ма, а Гърция – 55-та.

България е на незавидното 56-то място.

САЩ са  получили 16-то място,  благодарение на добрата позиция в аспекта „работна  сила и заетост“.  Слабата точка на Съединените щати е „здраве и благополучие“.
Способността за привличане и задържане на талантливи служители драстично „изхвърля“ Америка на 4-то място, но високите нива на стрес и депресия, „свалят“ рейтинга  на страната в аспекта здраве на 43-ото място. САЩ са  на 11 позиция в областта на образованието, и 16 – в областта на условията на труд на служителите.

Като цяло, въпреки че богатите страни показват тенденция за по-добри резултати, тъй като те могат да харчат повече пари за работниците и служителите, взаимовръзката не е абсолютна. „Страните , които инвестират в човешки капитал може да процъфтяват,  отбелязват изследователите. Това създава благоприятен цикъл.

„Въпреки това, не всички страни с достатъчно ниво на богатство еднакво  концентрира ресурсите си върху работната сила. „Страни като Кувейт и Русия , демонстрират високо ниво на доходите, но не правят същите инвестиции в човешки капитал“, като другите нации, които  са в подобно положение.

Оригинална публикация:  Who Treats Their Workers Best?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *