В Унгария започва лов на бездомници

    Унгарският парламент прие закон, който забранява спането на улицата в близост до обекти от  световното наследство, съобщи MTI.

    Според документа забранените за преспиване зони ще определят местните власти. Ако бездомниците бъдат открити на забранена територия, те могат да бъдат принудени на общественополезен труд, глобени или дори да влязат в затвора, отбелязва Agence France – Presse.

    Официално се твърди, че законът е насочен към поддържане на обществения ред и сигурност, грижа за здравето на гражданите и опазването на културните ценности .

    Опозицията призова президента  и омбудсмана да реагират срещу този документ. Президентът има право на вето върху законите, приети от парламента. Според опозицията, новият закон фактически позволява лов на бездомниците, които местните власти ще бъдат в състояние да местят от един район в друг. Опозицията посочва, че няма достатъчно центрове за бездомни, където те могат да прекарат нощта.

    Срещу закона вече се проведе протестен митинг пред сградата на парламента, с участието на около 300 души, които се опитваха да привлекат вниманието на властите към факта, че те не се борят с бедността, а само лишават  бедните от граждански права.

    Приемането на документа стана възможно след като през март 2013 парламентът одобри конституционна поправка, позволяваща да се глобяват бездомниците ако  спят на обществени места. Това изменение позволява на Парламента да заобиколи решението на Конституционния съд, който по-рано забрани да се прилагат такива санкции.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *