В Чили закриват луксозен затвор с басейн за офицери на Пиночет

    Чилийски президент Себастиан Пинера обяви, че ще закрие луксозния затвор, в който са бивши офицери, осъдени за престъпления срещу човечеството.  В затвора Cordillera затворници имат самостоятелни бани, тенис кортове, барбекю и басейн.

    Сега те се прехвърлят в друг затвор, където ще продължат да излежават присъдите си за мъчения и убийства по време на управлението на генерал Пиночет.

    Според официалните данни, 40 018 души са станали жертва на нарушенията на човешките права при диктатурата, от които 3065 са били убити или изчезнали.

    Ръководителят на чилийския опозицията Мишел Бачелет, която също е бил измъчван по време на военното управление , приветства решението за затваряне на затвора.

    През септември тази година е  40-годишнината от военния преврат, който доведе Аугусто Пиночет на власт.

    Отношението към управлението му през годините 1973-1990 (и към предшестващото го социалистическо правителство на Салвадор Алиенде) продължава да бъде сложно и все още е предмет на разгорещени дебати.

    Така например десните чилийските политици казват, че благодарение на реформите, които е направил Аугусто Пиночет, Чили се е превърнала в една от най-богатите страни в Латинска Америка.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *