Папа Франциск счита, че не бива да се осъждат гейовете, разведените и жените, които са правили аборти

    Папа Франциск в интервю за италианското йезуитско списание La Civilta Catolica призова вярващите да „проявява смелост и храброст“ и заяви, че Католическата църква се нуждае от обновяване.

    Според папата, паството трябва да бъде по-толерантно към тези, които традиционно са подлагани на религиозно осъждане. Франциск призова за толерантност към гейовете и жените, които са правили аборти. В допълнение, той повдигна въпросите за разводите и за нарастващата  социална роля на нежния пол.

    За разлика от предшественика си,  консервативния Бенедикт XVI, новият папа смята, че най-голямата от християнските църкви, с повече от 1,2 милиарда последователи, се нуждае от реформи.  И на първо място е необходимо да се формира у вярващите ново отношение към околните, без което “ моралното учение на църквата ще се срути като къщичка от карти“.

    На въпрос за отношението към католиците, които са разведени, имат втори брак или са малцинствена сексуална ориентация, папата каза, че често получава писма от такива. Много от тях, и най-вече гей мъже признават, че те са уязвима социална категория, постоянно осъждани от църквата. Според Франсис, това не трябва да е така.

    “ Един ден аз трябваше да отговоря на подвеждащ въпрос –  одобрявам ли хомосексуализма. Тогава предложих да се представи такъв човек пред лицето на Бога и да се помисли, дали  Бог ще одобри или ще отхвърли съществуването му“ – каза ръководителят на Римокатолическата църква .

    Папата настоя, че Бог е създал всички свободни. В интервюто той също така признава, че би искал да продължи да проучва ролята на жените в църквата, тъй като „женският гений е необходим във всяка област, свързана с вземането на важни решения“.

    След избирането му във Ватикана през март тази година, свещеникът от Buenos Aires Jorge Bergoglio бе възприет като символ на обновление на католическата църква, затънала в скандали.

    В интервю Франциск също така говори за литературните си  пристрастия. Любимите му автори са  Достоевски и германският лирик Friedrich Golderlin. Настолна книга на  папата е историческия роман на Алесандро Манцони „Годеж“. Папата  се възхищавана на  картините на Караваджо, музиката на Моцарт и филмите на Фелини.

    На въпроса кой е Jorge Bergoglio, папата казва : “ Той е грешник. Това е най- точното определение“.

    По материали на вестник The Guardian

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *