Седем малко известни факти за болестта на Алцхаймер

    1. Ранната форма на болестта може да се появи след 40 години

    Болестта на Алцхаймер е епидемията на този век  и най-сериозният проблем на съвременното здравеопазване, тъй като населението остарява бързо, а ефективни лекарства  все още няма. Около 4% от населението на развитите страни на 65-годишна възраст страдат от това заболяване, а  при хората над 80 години то поразява един на всеки трима.

    Ранната форма на болестта на Алцхаймер може да започне след 40 години, като най-често в такива случаи е наследствена, тъй като се среща при около 5 % от пациентите.

    2 . Жените страдат по-често от мъжете

    Жените, според някои данни,  6-10 пъти по-често  страдат от това заболяване, отколкото мъжете.
    Медицински обоснованата нормализация на нивото на половите хормони при жените обаче, има определен превантивен ефект. Приемът на правилно подбрани хормонални контрацептиви намалява риска от болестта. Адекватното използване на хормони след менопаузата е полезно за здравето на жените като цяло.

     3. Лекарства за болестта на Алцхаймер няма

    Лекарства за болестта на Алцхаймер не съществуват, но много производители позиционират своите продукти като средства за пълно или частично възстановяване от заболяването. Това обаче не е така. Има само относително малко ефективни лекарства, които могат да помогнат за лечението. Но те не спират процеса на болестта, а само я  забавят.

    Поради неправилна диагноза на пациента се определя  неадекватно лечение, което в някои случаи може да  влоши заболяването.

    4 . Преместване може да усложни протичането на заболяването.

    Промяна на начина на живот в по-напреднала възраст , промяна на местоживеенето, принудителното обездвижване, както и една или друга физическа болест,  може значително да утежнят  болестта.
    Наранявания на главата в миналото може да се отразят негативно на развитието на заболяването.

     5 . Пушачите имат шанс да избегнат болестта на Алцхаймер.

    Смята се, че малка доза никотин може да предотврати развитието на заболяването . Но лекарите  в никакъв случай не препоръчват да се започне пушне само заради  това. Пушачите е много по- вероятно да се сдобият с други заболявания.

     6. Аспиринът помага на мозъчните клетки

    Продължителната употреба на нестероидни противовъзпалителни лекарства като ацетилсалицилова киселина (аспирин ), показва добри резултати.

    Както е известно, тези лекарства са широко използвани при много соматични ( телесни ) заболявания. При болестта на Алцхаймер възпалението може да се намали , ако се подобрят условията на работа на нервните клетки на стареещият мозъка. Въпреки това, тези лекарства могат да се приемат само по лекарско предписание.

     7 . Умствена работа  позволява на пациента да бъде по-дълго време във форма.

    Ниско ниво на образование  също е косвен рисков фактор за развитие на болестта. Специалистите подчертават, че  образованието не е сериозен фактор за защита, но образователният тренинг и  умствената работа, позволяват на болния човек да  се съхранява по-дълго в нормална форма. Затова те препоръчват възможно най-дълго да останат активни в обществото. Колкото по-дълго един човек е физически и умствено активен, толкова по-дълго ще се съхрани паметта му, вниманието, както и всички други функции, за да противодействие на болестта.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *