Рак в Китай: 5 жертви в минута

     В Китай расте броят на хората, които са били диагностицирани с рак. Експертите казват, че причината е силното замърсяване на околната среда в резултат на бума в индустрията. В Китай всяка година се разболяват от рак над  3 120 000 души.

    Това показват данните от годишния доклад за разпространението на рака. Според статистиката , всяка минута страшната  диагноза се поставя на шестима   пациенти. Така от  рак годишно умират 2,7 милиона китайци, т.е. по пет човека всяка минута .

    Експерти казват, че причината за такова мащабно разпространение на заболяването е комплексна. Но основният компонент в него е замърсяването.

    [Vaughn Tszevay, професор в Школата по здравеопазването в Хонконг]: “ Замърсяването на околната среда, почвата, водата и въздуха, както и – изкривеният начин на живот и нездравословна храна може да доведат до рак. В медицинските среди се смята, че 90% от раковите заболявания са предизвикани от околната среда“.

    В същото време   експертите отбелязват, че сред всички видове рак най-често са заболяванията от рак на белите дробове. Това е показател за плачевното състояние на въздуха в Китай. През последните 30 години смъртността от рак на белия дроб в Китай се е увеличила с 464 процента.

    [ Vaughn Tszevay, професор в Школата по здравеопазване в Хонконг]: „В континенталната част на Китай  замърсяването на въздуха е много силно. След дълги изследвания в други страни ние открихме, че лошото качество на въздуха, по-специално – поради нарастването на броя на превозните средства е важен фактор за възникването на рак на белия дроб“.

    При това в селските райони са по- често срещани заболявания, свързани с рак на храносмилателната система. Според експерти причина за това е замърсената  вода. В Китай съществува такова понятие като „ракови села“, където голяма част от населението е  диагностицирано с рак. Особено многобройни са случаите в  централните и източните райони на страната.

    Анализаторите смятат, че основната причина за появата им е процъфтяващата индустрия в КНР и слабия акцент върху опазването на околната среда. Друг важен фактор е  състоянието на почвата. Заради вредните емисии от заводите, земята буквално се насища с тежки метали, което също води до увеличаване на броя на пациенти с рак.

    Статистиката показва, че смъртността от рак в Китай – е два пъти по-висока, отколкото в други страни. Според експерти в следващите 10 години  ракът ще отнема живота на все повече хора. До 2020 г. броят на смъртните случаи на година може да достигне три милиона .

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *