Кери и Лавров са близо до компромис по отношение на Сирия

    САЩ и Русия изглежда са близо до компромис на преговорите в Женева по  химическите  оръжия на Сирия. Вашингтон изрази готовност при определени условия  да се откаже от пряка заплаха от използване на сила срещу режима в Дамаск в текста на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, съобщи в събота 14 септември агенция dpaсo, като се позовава на дипломати.

    Според тях, на преговорите държавният секретар на САЩ  Джон Кери се е опитал да получи от руския външен министър Сергей Лавров подкрепа за проекта за резолюция въз основа на раздел VII от Хартата на ООН, която предвижда възможността за предприемане на принудителни действия срещу  Сирия, включително и  военен удар,  в случай, че  Дамаск се откаже от обещанието си да унищожи своя арсенал от химически оръжия.

    Русия обаче е категорично е отхвърлила тази версия на резолюция, но е изразила готовност да подкрепи документ,  на основа на раздел VI от Устава на ООН. Такава резолюция също задължава Сирия да  унищожи химическите си оръжия. Но в случай, че  Дамаск се откаже задълженията си, документът предвижда свикването на нов СС на ООН, преди да се предприемат някакви  действия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *