„Вояджър 1“ записа звука на междузвездната плазма (aудио)

    Сондата „Вояджър 1“, която, както бе обявено от НАСА в четвъртък, навлезе в междузвездното пространство, е направила запис на „звученето“ на плазмата, намираща се извън Слънчевата система, заяви един от участниците в проекта Дон Гарнет .

    „Чуйте, това е исторически момент. „Вояджър“ за пръв път записа междузвезден звук“ – каза ученият, говорейки по време на пресконференция на НАСА .

    Гарнет и неговите колеги са анализирали данните от плазмения вълнов инструмент PWS на борда на сондата. Това устройство регистрира колебанията на електрическите полета в плазмата около сондата, причина  за която е влиянието на  Слънцето.

    Експертът обясни как учените са научили за излизането на   „Вояджър“ в междузвездното пространство

    Чрез анализ на това „вълнение“, учените са били в състояние да определят параметрите на околната среда около уреда и е установено, че той вече е излязъл извън  хелиосферата – „балон“, запълнен със слънчевия вятър – и се намира в междузвездното пространство .

    Колебанията в плазмата имали звукова честота и  са били трансформирани в звуци, които прозвучаха по време на пресконференцията.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *