Строгите мерки срещу алкохола влязоха в сила в Турция

    Промените в „антиалкохолното“ законодателство влязоха в сила днес в цяла Турция, пишат световните агенции, като се позовават на източник в Държавната комисия Турция за контрол и надзор върху разпространението на алкохол и тютюневи изделия.

    „Законът, предназначен да защити хората, особено младежите, от пристрастяване, влезе в сила днес“ -е  казала представител на комисията. Според него, в момента не се разработват други законодателни мерки за по-нататъшно ограничаване на алкохола.

    Законопроектът, насочен към ограничаване на употребата на алкохолни напитки, приет в Турция на 11 юни, предизвика много спорове в обществото. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган лично популяризира здравословния начин на живот. В същото време младите хора, особено в големите градове, подложиха  законопроекта на остра критик. Те дори го нарекоха един от факторите, нарушаващи правата им по време на протестите, свързани с парка Гези, които се проведоха в Турция през юни и юли тази година.

    Сред забраните са: продажбата на алкохолни напитки след 22:00 часа (за крайпътните магазини забраната е в сила денонощно), поставянето им на витрините на магазините, продажба на лица под 18-годишна възраст, реклама и PR -акции, демонстрация на пиене на алкохолни напитки по телевизията, пиене на алкохол на обществени места – паркове, места за пикник, улици, крайбрежия.

    Също така е забранено спонсорството и провеждане на фестивали под марките на производителите на алкохолни напитки. Според законодателните промени, местоположението на обекти, които продават алкохолни напитки трябва да бъде не по-малко от 100 метра от училища и общежития.

    Шофьорите,  в кръвта на  които се открие  алкохол повече от един проми, са заплашени от присъда лишаване от свобода до две години. Ако водачът откаже тест за алкохол, ще бъде лишен от права за две години и глобен две хиляди лири (около хиляда долара).

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *