Сирия приветства инициативата за контрол на химическите оръжия

    Представители на Русия заявиха в понеделник, че ще поискат Сирия да предаде арсенала си от химически оръжия под международен контрол,  за да предотврати военен удар върху страната.

    Външният министър Сергей Лавров заяви по време на пресконференция, че вече е предал тази идея на сирийския си колега Муалем на преговорите, които се проведоха в Москва. Лавров добави, че очаква бърз отговор и очаква положителен отговор .

    Сирия приветства предложението на Русия за това  да предаде  арсенала от химически оръжия под международен контрол, заяви сирийският външен министър Муалем в понеделник след разговори в Москва.

    „Сирия приветства инициативата на Русия, изхождайки от загрижеността на ръководството на Сирия за  живота на нашите граждани и за сигурността на страната ни. Приветстваме и мъдростта на лидерите на Русия, които се опитват да предотвратят американската агресия срещу нашия народ „- каза Муалем .

    По-рано държавният секретар на САЩ   Джон Кери каза, че сирийският президент Башар Асад може да предотврати военен удар по стратегическите цели в  страната. За да направи това  е достатъчно за една седмица  да предаде всички химически оръжия на  официални представители на международната общност.

    Белият дом реагира отрицателно на руското предложение, считайки, че по този начин просто се печели време, за да се спре военната намеса. Вашингтон даде да се разбере, че продължава да следва определения график.

    Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун приветства изявленията на Сергей Лавров и Джон Кери. Според генералния секретар, той вече разглежда „няколко предложения“, които ще представи пред Съвета за сигурност, когато изложи изводите на експертите  по химическите оръжия за предполагаемите атаки.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *